Mitä opin VOA 4 modulissa Verkot ja viestintä ?

Tämän modulin teeman koin itselleni kovin tärkeäksi, koska koin tällä alueella eniten oppimisen tarpeita. Erityisesti olin halunnut opetella erilaisten yhteisöllisten työvälineiden käyttöä. Tähän tulikin mahdollisuus modulissa. Moduli oli mielestäni hienosti toteutettu siinä mielessä, että erilaisia yhteisöllisen viestinnän välineitä oikeasti käytettiin opiskelun välineenä ja näinollen niistä tuli itselle hyvä oppimisen kokemus.

Hyviksi kokemuksiksi koin yhteiten muistioiden teon Etherpadillä sekä wikin käytön yhteisten oppimiskokemusten jakoon. Modulissa pystyi toimaan yhteisöllisesti vaikka onkin suuri joukko ihmisiä, jotak eivät juurikaa tunne toisaan. Hyvä ja kannustava koemus, jota voi käytää omaan opetukseen.

Omana verkkoviestintäkokeuluna kokeilin keksustelupalstan käyttöä omassa opintojaksossa  verkko-opinprosessin osana. Halusin kokeilla keskustelun aloituskysymyksen laadintaa ja verkkokeskustelun ohjeistamista. En ole aiemmin itse käyttänyt verkkokeskustelua opintojaksoissa, vaikkakin olen itse opiskelijan roolissa osallistunut hyvin moneen verkkokeskusteluun oppimisprosessin osana, Sainkin mentoriltani hyviä vinkkejä siitä, miten keskustelun aloituksessa pitäisi ohjeistaa opiskelijoita. Kokeilu jäi hieman lyhyeksi, mutta kuitenkin asiaan tuli perehdyttyä hieman enemmän ja ehkä nyt on enemmän rohkeutta kokeilla keskustelupalstan käyttöä.

Kokeilun kooste tästä linkistä: vuodatus.net/pages/edit/141582

Hyvä kokemus oli myös osallistua toisen verkkoviestintäkokeiluun. Siitä oppi vähintään yhtä paljon kuin omasta kokeilusta ja tällaista vertaisarviointia aion käytää omien opiskelijoiden kanssa. Sain myös hyvän kokemuksen videotervehdyksen käytöstä opintojakson aloituksena.

Miten vertaisoppinen sujui ? Työskentelyä muiden kanssa haittasi hieman ajankohta loppukeväästä, jolloin kaikilla opetusalalla on kiireitä, ja osalleni osui esim. viikon opintomatka ulkomaille ja sairasloma. Tästä opin sen, että aikuisopiskelijoille pitää laatia hyvin joustava aikataulu ja myös sen, että yhteityöskentely ei välttämättä aina onnistu kaikkien erilaisten elämäntilanteiden takia.

Käsitekartan täydentäminen:

Käsitekartasta en poistanut mitään, mutta lisäsin siihen muutamia täydentäviä osia. Lisäsin sosiaalisen median välineisiin muutamia esimerkkejä, sekä oppimisprosessin hallintaan lisäsin välineiden tarkoituksen mukaisen käytön. Käsitekartta osoitteessa: www.mindmeister.com/62783027/verkko-oppimisen-asiantuntijuus