VOA4 lähipäivässä opittua

Lähipäivän aiheena oli verkkoviestintä. Viestiminen verkossa on ehkä niitä haasteellisimpia puolia verkko-opetuksessa. Viestinnän onnistuminen vaikuttaa olennaisesti koko oppimiprosessin onnistumiseen. Verkkoviestintään voidaan lukea kuuluvaksi hyvin laaja valikoima erilaisia kommunikaation muotoja ja välineitä. Voidaan lukea viestimiseksi myös verkko-opintojakson oppimisympäristössä käytettyjen sivujen selkeys ja loogisuus.

Verkkoviestinnnän lähipäivä oli koko opintojen parhain anniltaan. Heinoa oli, että koulutus oli toteutettu käyttäen verkkoviestinnän välineitä ja muotoja, joten pystyi itse kokeilemáan ja kokemaan miltä eri viestinnän muodot tuntuvat opiskelijan näkökulmasta. Tämä pitää muistaa myös omassa opetuksessa; kokemuksellinen oppiminen ja opiskeltavan asian kytkeminen käytäntöön vie aina pitkälle.

Koko päivä oli toteutettu ACP:n kautta. Ohjaajat saivat hienosti päivään läsnäolon tuntua, vaikka ei oltukaan kasvokkain. Vertaisoppijiin sai hyvin kontaktin eri tehtävissä. Myös ohjaajien spontaanius ja hyvä vaihteleva äänenkäyttö toi läsnäolon ja autenttisuuden tuntua. Jopa ajoittain unohti olevansa verkossa. 

Verkkoluennon aikan vertaisryhmät työstivät yhteisiä luentomuistiinpanoja Etherpadilla. Se oli erittäin hyvä kokemus, yhteistä tiedonrakentelua parhaimmillaan. Koin sen mielekkääksi ja yhteisölliseksi tavaksi. Sitä aion kokeilla omissa opetustilanteissa. Toisessa tehtävässä harjoiteltiin ohjaajan ja ohjattavan välisttä yhteydenottoa erilaisten roolien kautta. Se oli hauska tehtävä ja hauskuus on erittäin tärkeä asia oppimisen kannalta. Tehtävässä tuli mietittyä omaa tyyliä viestiä. En ole koskaan kätyytänyt hymiöitä mutta nyt harjoittelin niiden käyttöä ja ehkä voisi tietynlaisissa tilanteissa käyttääkkin, harkitusti. Ne korvaa tietyllä tavalla ilmeitä, sanatonta viestintää. Seuraavassa tehtävässä harjoiteltiin verkkokeskustelua väittelyn muodossa. Valmiiden väitteiden anto helpotti keskustelun syntyä ja tuntui hyvältä metodilta. Keskustelua jatkettiin parin kanssa yhteisen Etherpad sivun kautta. Se toimi erittäin hyvin ja saatiin aikaan autettisuuden tuntua ja spontaanisuutta. Hauskaa oli kun joku eksyi meidän sivulle ja se vaan lisäsi mielenkiintoa.

Päivän aikana sain paljon hyviä välineitä omaan käyttöön.